Spreadsheet-specialist worden? Met een goed opleidingstraject word je precies dat

Spreadsheet-specialist worden? Met een goed opleidingstraject word je precies dat

Voor veel mensen is Excel een onvermijdelijk onderdeel van hun baan. Van het bijhouden van budgetten en rapportages tot het organiseren van gegevens: de mogelijkheden van Excel zijn eindeloos. Maar niet iedereen weet hoe je het programma optimaal kunt gebruiken. Gelukkig zijn er talloze Excel-cursussen beschikbaar waar je de fijne kneepjes van het programma kunt leren. Om ervoor te zorgen dat je een goede cursus in Excel, Google Sheets en/of andere spreadsheet-programma’s kiest en het meeste uit je leerervaring haalt, hebben we vijf tips voor je op een rij gezet.

Bepaal niveau

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte Excel-cursus is het belangrijk om je eigen kennisniveau te bepalen. Ben je een beginner en heb je weinig ervaring met het programma? Of ben je al bekend met sommige functies en zoek je een gevorderde cursus? Afhankelijk van je antwoord kun je gerichter zoeken en voorkom je dat je tijd verspilt aan het volgen van een cursus die niet bij je past.

Zoek ervaring

Er zijn talloze Excel-cursussen beschikbaar online en offline. Het kan lastig zijn om hierin een goede keuze te maken. Het is aan te raden om te kiezen voor een cursus die wordt gegeven door een ervaren docent. Een docent met veel ervaring weet niet alleen de stof op een begrijpelijke manier over te brengen, maar kan je ook voorzien van veel praktijkvoorbeelden.

Praktijkgericht

Veel Excel-cursussen zijn gericht op de theorie achter het programma. Dit kan handig zijn als je nog weinig kennis hebt, maar om Microsoft Excel en andere spreadsheets echt goed te leren gebruiken is het belangrijk om veel te oefenen. Kies daarom voor een cursus die gericht is op de praktijk. Bijvoorbeeld door veel opdrachten te maken die aansluiten bij de werksituaties waarin je Excel gaat gebruiken.

Online ten opzichte van offline

Er zijn zowel online als offline Excel-cursussen beschikbaar. Beide hebben hun voordelen en nadelen. Een online cursus kun je volgen wanneer het jou uitkomt en vaak ben je vrij in het tempo waarin je de stof doorneemt. Een offline cursus is vaak intensiever en geeft je de mogelijkheid om direct vragen te stellen aan de docent en medecursisten. Bedenk van tevoren goed wat voor jou de beste optie is.

Investeer tijd

Een Excel-cursus volgen vergt tijd en energie. Het is daarom belangrijk om hier voldoende tijd voor vrij te maken. Plan vaste momenten in om de cursus te volgen en probeer je zoveel mogelijk te focussen op de stof. Door voldoende tijd te investeren in de cursus, zul je uiteindelijk meer uit je leerervaring halen.

Samenvatting 

Excel is een belangrijk programma in veel werksituaties. Het volgen van een cursus kan dan ook bijdragen aan het efficiënter en accurater werken. Maar het vinden van een goede cursus kan lastig zijn. Door je eigen kennisniveau te bepalen, te kiezen voor een ervaren docent en te investeren in de benodigde tijd en energie, zul je uiteindelijk het meeste uit je Excel-cursus halen. Met deze vijf tips ben jij klaar om een goede cursus te vinden en je kennis van Excel naar een hoger niveau te tillen.
Bron: https://www.learnit.nl/