Waar begin ik als starter op de arbeidsmarkt

Waar begin ik als starter op de arbeidsmarkt

Je hebt je diploma gehaald en besluit daarom om aan het werkend leven te beginnen. Je gaat je dus begeven op de arbeidsmarkt. Hoe pak je dat aan als starter op de arbeidsmarkt?

Begeleiding bij loopbaanoriëntatie

Bij de onderwijsinstelling waar jij je opleiding hebt gevolgd, kan je altijd vragen om begeleiding bij de oriëntatie op je loopbaan. Een loopbaanadviseur kan jouw vragen beantwoorden over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, tips bij sollicitaties en de stappen die je kan zetten om een geschikte baan te vinden. Vaak heeft een school ook informatie over waar alumni van jouw opleiding zijn gaan werken; dit kan een goede indicatie zijn binnen welke richting jouw kansen liggen. 

Zoekmachines

Het is in de huidige tijd heel handig om gebruik te kunnen maken van het internet. Heb je een idee naar wat voor baan je zoekt? Zoek dan met de juiste trefwoorden op sites. De bekendste zoekmachines zijn Monsterboard, Nationalevacaturebank, Intermediair (voor hoger opgeleiden) en Indeed (verzamelwebsite). Je kan zoeken op functie, op de naam van een organisatie of bepaalde sector. 

Netwerken

Ook als starter op de arbeidsmarkt heb je een netwerk dat je kan inzetten. Spreek af met oud-klasgenoten, studiegenoten en familieleden die werken in een richting die jij ook interessant vindt. Zo verken je voor jezelf hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit en dat zorgt ervoor dat je goed kan nadenken over wat bij jou zou kunnen passen. Overweeg daarnaast ook om via de digitale weg aan je netwerk te werken; maak een account aan op het social medium LinkedIn en voeg daar je bestaande connecties toe. In jouw profiel geef je aan welke studie je hebt gedaan en eventueel welke nevenactiviteiten. je Je kan op LinkedIn ook aangeven dat je op zoek bent naar een baan en zo kunnen jouw connecties, maar ook zeker headhunters, jou vinden. Headhunters zijn gespecialiseerde recruiters die potentiële kandidaten zoeken en benaderen om te komen werken bij een organisatie.

Uitzendbureau

Uitzend- en detacheringsbureaus zijn er niet alleen voor de bijbaantjes van jongeren. Juist via een uitzendbureau kan je heel goed aan je eerste baan komen. Schrijf je in bij een uitzendbureau en vertel de intercedent (arbeidsbemiddelaar van het uitzendbureau) wat voor baan je ambieert.